Protejeaza-te inteligent de hotii din apartamente

hot-apartamentLocuiesc intr-un cartier nou si vad din ce in ce mai des persoane care se plang pe grupul de Facebook al cartierului ca usa le-a fost fortata, ca au intrat unii indivizi peste ei in casa sau ca li s-au furat anumite lucruri din apartament. Pentru a te proteja, ai la indemana cateva solutii. Unele dintre ele sunt mai scumpe, altele mai ieftine iar altele reprezinta doar o obisnuinta.

Incuie intodeauna cand ai iesit sau ai intrat in apartament.

Foarte multa lume nu isi incuie usa de la apartament cand se afla acasa. Este o greseala foarte mare. Sunt unii hoti foarte indrazneti care incearca usa si daca observa ca nu este nimeni pe hol, apuca ce le pica in mana si o iau la fuga. Daca sunt observati, fie spun ca au gresit apartamentul, fie fug.

Asigura-ti bunurile din apartament.

O polita completa care iti asigura bunurile pana la 15.000 de euro costa aproximativ 100 euro/an. Pe langa furt, mai ai incluse in asigurare si alte riscuri (incendiu, inundatie, scurt circuit, etc.). Eu, de exemplu, mi-am asigurat si echipamentele sportive si centrala termica in suma aceasta.

Monteaza un sistem de alarma pentru apartament.

Eu m-am interesat si am observat ca exista variante de sisteme incepand cu 200 de lei. Fiind pasionat de tehnologie, cel mai interesant sistem de alarma pe care l-am gasit a fost acesta. Acesta este o alarma GSM/SMS wireless care se poate arma/dezarma prin SMS, te poate anunta cand a intrat un membru al familiei in casa, etc. Este o jucarie interesanta dar are si un pret pe masura: 999 lei.

Incheie un contract cu o firma de paza si interventie.

Costul lunar pentru o firma de paza incepe de la 60 de lei. Firma respectiva iti va monta si un sistem de alarma. In cazul in care cineva incearca sa intre in apartament, o echipa va fi alertata si va ajunge in cateva minute la tine acasa.

Montati-va un sistem de control acces la intrarea in bloc.

Nu este o varianta care te va proteja 100%, dar sigur vor fi cativa hoti care se vor descuraja si vor incarca sa fure din alt imobil. Pentru a fi eficient, nu da drumul in bloc decat la persoanele pe care le cunosti. De asemenea, nu lasati niciodata usa deschisa. Daca altcineva a lasat-o, faceti voi o fapta buna :)

Monteaza camere de supraveghere.

Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Stiu ca pentru a monta camere de supraveghere intr-un bloc ai nevoie de aprobarea scrisa a tuturor locatarilor. Daca nu reusesti acest lucru, este de ajutor sa montati si cateva camere de supraveghere false. La fel ca la interfon, vor fi cateva persoane speriate. O varianta utila este si montarea de camere de supraveghere in exteriorul blocului. Hotii trebuie sa paraseasca si ei cumva imobilul cu obiectele furate, nu-i asa?

Adauga pe usa un sticker de genul: obiectiv protejat de firma de securitate.

Desi pare greu de imaginat, sunt hoti care se sperie si de acest lucru. La urma urmei, nu au de unde sa stie daca este adevarat sau nu.

Discuta cu vecinii sa va acoperiti reciproc

Roaga-ti vecinii de langa tine sa fie atenti la persoanele suspecte si sa te anunte pe tine sau politia la orice eveniment ciudat. De asemenea, fa si tu acelasi lucru cand observi ceva ciudat in legatura cu apartamentele lor.

Daca pleci pentru o perioada mai mare din apartament, tine cont si de urmatoarele:
  • Nu trage complet jaluzelele / draperiile pentru a acoperi geamurile, mai ales daca ai jaluzele exterioare. Acest lucru este o dovada clara ca nu este nimeni acasa.
  • Pe timpul vacantei lasa o lumina aprinsa. Monteaza un bec economic mic (~10W) si lasa-l aprins cand esti plecat de acasa. Daca esti speriat sa nu platesti mult la curent, tine cont ca un bec economic de 10W va consuma curent electric in valoare de 1 leu / saptamana. Eu zic ca merita investitia.
  • Lasa un radio pornit, iar sonorul sa nu fie nici prea tare, nici prea incet. Daca cineva asculta la usa apartamentului, sa se auda ceva sunete.
  • Incuie si jos si sus. Cu cat este mai securizata usa, cu atat este mai greu pentru hoti.
  • Daca locuiesti la parter sau etajul 1, nu uita sa inchizi foarte bine toate geamurile.
  • In ziua in care pleci in vacanta, nu cara toate bagajele deodata la masina. Le poti duce cu cateva ore inainte, pe rand.
  • Lasa cheia la un prieten/vecin si roaga-l sa treaca din cand in cand pe la tine. Nu uita sa ii specifici sa iti ia si corespondenta din cutia postala.
  • Stiu ca este greu pentru foarte multa lume, dar nu anunta pe retelele de socializare ca esti in vacanta. Si hotii au Facebook :)

SP REP

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei sa primesti noutati?

Cel mult un email pe saptamana.

Adresa ta de email va fi in siguranta.