Facebook lanseaza Audience Network (concurent Google Adsense)

facebook-audience-network-featureFacebook’s Audience Network va oferi posibilitatea dezvoltatorilor web sa isi monetizeze aplicatiile (iOS / Android) si site-urile mobile prin afisarea de publicitate targetata. Acest program este similar cu Google Adsense dar targetarea nu se va face dupa cuvinte cheie, ci dupa audienta si interese.

Ca si dezvoltator web cred ca aceasta miscare va fi una benefica. In acest moment, Google Adsense detine monopolul pietei de publicitate online pentru site-urile mici si medii, iar aparitia unui concurent serios pe piata nu cred ca va avea vreun efect negativ asupra veniturilor. Cel mai mult se vor bucura dezvoltatorii ale caror aplicatii/site-uri au fost blocate in reteaua celor de la Google.

Si din punctul de vedere al agentului de publicitate mi se pare o treaba buna deoarece vom putea afisa bannere catre o anumita audienta si pe alte site-uri decat Facebook.com. In teorie, daca apare concurenta, preturile ar trebui sa scada usor sau serviciile sa se imbunatateasca.

In acest moment Facebook’s Audience Network este in versiune BETA si reclamele se afiseaza doar dezvoltatorilor si administratorilor de aplicatii.

Dupa implementarea codurilor pe site si dupa ce banner-ul a efectuat 5 afisari, site-ul va fi verificat manual de catre echipa lor.

Observ ca nu exista vreo restrictie de tara, ceea ce inseamna ca este disponibil si pentru Romania. Eu mi-am facut cont si am inceput testele cu unul dintre site-uri.

Mi-a placut faptul ca ai 3 posibilitati de optimizare a performantelor:

  • Optimize for CPM (castiguri mai mari pe CPM dar mai putine afisari vandute)
  • Balance CPM and Fill (castig mai mic pe CPM dar mai multe afisari vandute)
  • Optimize for Fill (castig mic pe CPM dar multe afisari vandute)

Raspunsurile la o parte dintre intrebarile cele mai frecvente le gasiti in acest video:

Eu voi testa acest program, voi compara veniturile cu cele din Google Adsense si voi reveni cu un articol.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei sa primesti noutati?

Cel mult un email pe saptamana.

Adresa ta de email va fi in siguranta.