Când trebuie sa alegi încălțămintea de protecție?

Fie că vorbim de meșteritul în atelier sau munca solicitantă pe șantier, echiparea corespunzătoare trebuie să fie o prioritate, atât pentru amatori, cât și profesioniști. Indiferent de munca prestată, atât îmbrăcămintea cât și încălțămintea purtată sunt menite să garanteze siguranța lucrătorului, dar și să asigure un confort optim. Dacă unele aplicații permit o garderobă lejeră, munca solicitantă fizic poate pune probleme în lipsa echipamentului de protecție adecvat.

Totuși, nu există o soluție universală pentru protecția la lucru. Încălțămintea de protecție este un exemplu grăitor: încălțămintea de zi cu zi, deși poate fi mai ușoară și mai comodă, nu oferă aceeași siguranță precum o pereche de bocanci de protecție. Prin urmare, când este cazul să purtăm încălțămintea de protecție?

Riscurile la care ne vom expune variază în funcție de munca efectuată: pericolul de impact cu obiecte grele sau perforație a tălpii vor fi mai ridicate în industria construcțiilor decât în spitale sau industria medicală. De aceea, bocancii de protecție cu bombeu și/sau lamelă antiperforație sunt recomandați pentru mediile de lucru cu risc crescut de accidentare. Contactul cu acizi și hidrocarburi poate fi un factor de risc în anumite industrii, iar încălțămintea de protecție cu talpă rezistentă la aceste substanțe este recomandată.

Lucrul cu curentul electric poate necesita o pereche de bocanci de protecție cu proprietăți antistatice ori electroizolante, fără piese de metal. De aceea, elementele de protecție precum bombeul compozit și lamela antiperforație din Kevlar sunt o alegere ideală.

Mediul de lucru poate influența atât eficiența, cât și confortul oferit de încălțămintea de protecție. Pentru mediile cu umiditate crescută, bocancii de protecție cu fețe hidrofobizate sunt mai mult decât o necesitate. De asemenea, munca la temperaturi scăzute cere echiparea cu încălțăminte de protecție termoizolată. Pentru un confort sporit la temperaturi de vară, sandalele de protecție pot fi o alegere potrivită, dacă contactul cu substanțe periculoase nu este o îngrijorare. Spre deosebire de bocancii de protecție, acestea permit o aerisire mai eficientă a piciorului, dar protecția la impact și perforare este la fel de eficientă, dacă sunt dotate cu bombeul și lamela antiperforație potrivite!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei sa primesti noutati?

Cel mult un email pe saptamana.

Adresa ta de email va fi in siguranta.