Experienta Americana prin programul Work and Travel

washington3Experienta este exact asa cum iti doresti sa fie si cum ti-o construiesti tu singur. Programul acesta se numeste “Work and Travel”. Practic, pentru 4 luni de zile ai doua mari activitati: munca si calatorie/distractie.

Pentru ca in orice zona din USA iti poti schimba usor locul de munca, cel mai important pas este acela al alegerii zonei dorite de tine. Gandeste-te unde anume ti-ai dori sa iti petreci vacanta de vara in USA? Este logic ca daca tie iti place apa, vei alege o zona la ocean, sau daca prefer muntele, te vei duce intr-o zona de munte sau intr-un parc national. Orice iti doresti, fa alegerea corecta.

Pe cat de logic pare, pe atat de uimit am fost cand am intalnit oameni complet dezamagiti. Este doar greseala lor ca au facut o alegere doar pentru ca au auzit ca intr-un anumit loc se castiga bani si acesta a fost punctul cel mai important pentru ei.

Al doilea cel mai important lucru este alegerea locului de munca. Trebuie sa te gandesti bine pentru ca iti vei petrece cel putin 8 ore pe zi facand ceea ce ti-ai ales. Sunt multe tipuri de job-uri si chiar ai de unde alege. Este normal ca salariul difera, dar si nivelul de munca si alti factori.

Si la aceasta alegere am vazut multe persoane care nu au gandit… de ce sa iti alegi un job de spalator de vase cand nici macar vasele tale nu ti le speli? Cred ca un om rational isi analizeaza abilitatile si alege cel mai bun job disponibil, nu cel mai prost. Am vazut diferite persoane care se plang ca e greu in America si ca ii muncesc sefii foare mult si ca nici bani nu strang. Este doar alegerea lor…

Partea buna este ca daca nu iti place job-ul ales, iti poti gasi foarte usor altul. Cel putin in Ocean City studentii isi schimba foarte des job-urile pana gasesc ceva pe placul lor sau ceva cat de cat acceptabil.

De cand ai ajuns in USA totul depinde doar de tine cum iti organizezi timpul si ce obiective ai. Nu trebuie sa asteptati de la vreo agentie sa va ofere totul. Agentiile de Work and Travel iti ofera consultanta necesara sa ajungi in State si sa ai un prim loc de munca. Dupa aceea, cum te descurci, nu mai este problema lor :)

Un singur lucru este cert: daca vrei sa faci bani multi, atunci nu vei avea timp de calatorit si tot acest program se va rezuma doar la WORK iar experienta ta va fi una urata.
Pe de alta parte, daca vrei doar sa te plimbi (TRAVEL), vei avea nevoie de bani… daca ii ai deja, este perfect, iar daca nu, va trebui sa ii faci cumva.

Eu sincer nu am fost convins ca am facut alegerea corecta cand am ales job-ul de houseman la un hotel. Credeam ca o sa fie ca un stagiu militar pentru mine: trezit de dimineata, program fix, munca fizica, sefi rai, etc. Dar si de aceasta data norocul a fost de partea mea.
La job intru dupa masa, sef nu am decat maxim o ora pe zi iar programul mi-l fac cum vreau. Problema este ca daca nu am ore lucrate, atunci si cecul este mic. Din pacate timpul si banii sunt strans legate cand esti in USA prin Work and Travel.

Daca vrei bani, nu ai timp, iar daca vrei timp liber, nu ai bani…

Intr-o gluma mai serioasa, prin programul “Work and Travel” eu inteleg un echilibru intre munca si distractie. Asa a fost gandit pentru a le oferi studentilor o experienta pozitiva de neuitat.

Acest program nu se numeste “Work and Work” sau “Work, Work and little travel“.

Eu sunt extrem de incantat si ma bucur enorm de aceasta perioada.

O sa public in perioada urmatoare o serie de articole despre experienta mea in USA :)

washington1washington2

 

 

4 comentarii
  1. 16/08/2015
  2. 17/08/2015
  3. 19/08/2015
  4. 16/03/2018

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei sa primesti noutati?

Cel mult un email pe saptamana.

Adresa ta de email va fi in siguranta.